द्रव्यम् त्रिविधः शमनं कोपनं स्वस्थहितं द्रव्यमिति त्रिधा

द्रव्यम् त्रिविधः शमनं कोपनं स्वस्थहितं द्रव्यमिति त्रिधा

"ശമനം കോപനം സ്വസ്ഥഹിതം
ദ്രവ്യമിതി ത്രിധാ."

शमनं कोपनं स्वस्थहितं इति द्रव्यम् त्रिधा भवति।

ദ്രവ്യം മൂന്ന് വിധം.

1. ശമനം - ദോഷങ്ങളെ ശമിപ്പിക്കുന്നത്.
2. കോപനം- ദോഷങ്ങളെ കോപിപ്പിക്കുന്നത്.
3. സ്വസ്ഥഹിതം - ദോഷങ്ങളെ സമസ്ഥിതിയിൽ ആക്കുന്നത്.

Three types of effects that substances
  (द्रव्य) can have on the body:

1. शमनं (Shamanam) : Pacifying or calming effect - substances that help alleviate or
 calm a particular condition.
2. कोपनं (Kopanana) : Aggravating or stimulating effect - substances that can exacerbate or stimulate a particular condition.
3. स्वस्थहितं (Swasthahitam) : Beneficial or wholesome effect - substances that promote overall health and well-being.

This classification helps in understanding the properties and effects of various substances, including foods, herbs, and medicines, in Ayurvedic medicine.

Types of Potency ( Energy )
 
उष्णशीतगुणोत्कर्षात्तत्र वीर्यं द्विधा स्मृतम्

" ഉഷ്ണശീതഗുണോൽകർഷാ
  തത്ര വീര്യം ദ്വിധാ സ്മൃതം ."

   तत्र वीर्यं उष्णशीतगुणोत्कर्षात् द्विधा स्मृतम्।
       
  വീര്യം രണ്ട് വിധം
1. ഉഷ്ണം
2. ശീതം.
 
The concept of वीर्य (potency or energy) 

*वीर्यं*द्विधा स्मृतम् । वीर्य is classified into two types
उष्णशीतगुणोत्कर्षात् Based on the predominance of hot (उष्ण ) or cold ( शीत ) properties

1. उष्णवीर्य- (Hot potency): substances that increase heat in the body
2. शीतवीर्य (Cold potency): substances that reduce heat or produce a cooling effect

Understanding वीर्य helps in selecting substances that balance an individual's doshas वात ,पित्त च कफ ।

Three types of विपाक:

त्रिधा विपाको द्रव्यस्य स्वाद्वम्लकटुकात्मकः

"ത്രിധാ വിപാകോ ദ്രവ്യസ്യ 
സ്വാദ്വമ്ലകടുകാത്മക:"

द्रव्यस्य स्वाद्वम्लकटुकात्मकः
त्रिधा विपाक: अस्ति।

വിപാകം 3 വിധം.

1. മധുരം
2. അമ്ലം
3. കടു.

ഷഡ് രസങ്ങൾ ജoരാഗ്നിയോടുള്ള
യോഗം നിമിത്തം ദ്രവ്യനിഷ്ഠങ്ങളായി
രിക്കുന്ന രസങ്ങൾക്ക് പാകം വന്നു
കഴിയുമ്പോൾ മറ്റൊരു രസമായി മാറുന്നു.
ആ അന്യരസമാണ് വിപാകം.

त्रिधा विपाक: - Vipaka is classified into three types

स्वद्वम्लकटुकात्मक: based on the post-digestive effects, which can be:
    
1. मधुर विपाक:-Sweet post-digestive effect.
2. अम्ल विपाक:-Sour post-digestive effect.
3. कटु विपाक: - Pungent post-digestive effect.

Understanding विपाक: helps in predicting the long-term effects of substances on the body and balancing an individual's doshas 
( वात ,पित्त च कफ: )

Comments