त्रिफलायोलेपचूर्णम्

 त्रिफलायोलेपचूर्णम् 
 त्रिफलाव्योषपत्रैला
 त्वक्क्षीरीचित्रकं वचाम् ।
 विडङ्गं पिप्पलीमूलं
 लोमशम् वृषकं त्वचम् ॥
 ऋद्धिं लाङ्गलिकं चव्यं
 समभागानि पेषयेत् ।
 कल्ये लिप्तायसीं पात्रीं_
 मध्याह्ने भक्षयेदिदम् ॥
 वातास्रे सर्वदोषेपि
 परं शूलान्विते हितम् । (18/6)
 ( अ हृ वा शो चि)

 മധുശർക്കര ഉണ്ടാക്കേണ്ട
 വിധം
 ഇടങ്ങഴി തേനിൽ ഇരുനാഴി
 പശുവിൻ പാലും ഓരോ
 പലം വരട്ടു മഞ്ഞൾ പൊടി
 യും കടുക്ക പൊടിയും ചേർ
 ത്തു കുറുക്കി ഇരുനാഴിയാ
 ക്കുക. ഇതാണ് മധുപാക
 വിധി.
 "प्रस्थञ्च मधुनः क्षीरं
 गवाञ्चकुड्डबद्वयम् ।
 निशाभयारजो दद्यात्
 प्रत्येकं च पलं पलम् ॥
 मध्वावसानं विपचे -
 न्मधुपाके त्वयं विधि: ।

Comments