पञ्चकोलं - Panchakolam
पिप्पली पिप्पलीमूलं चव्यचित्रकनागरैः
पञ्चभिः कोलमात्रं यत्पञ्चकोलं तदुच्यते
पञ्चकोलं रसे पाके कटुकं रुचिकृन्मतम्
तीक्ष्णोष्णं पाचनं श्रेष्ठं दीपनं कफवातनुत्
गुल्मप्लीहोदरानाहशूलघ्नं पित्तकोपनम्
(भा प्र )
पिप्पलीचव्यविश्वाह्वपिप्पलीमूलचित्रकैः १३
पञ्चकोलमिति ख्यातं रुच्यं पाचनदीपनम्
आनाहप्लीहगुल्मघ्नं शूलश्लेष्मोदरापहम् ।
(शार्ङ्गधरसंहिता)
Contents
1. पिप्पली : (Piper longum) തിപ്പലി
2 .पिप्पलीमूलं : (Root of Piper longum)
തിപ്പലി വേര്
3 .चव्य : (Piper retrofractum)
കാട്ടുമുളകിൻ വേര്
4 .चित्रक : (Plumbago zeylanica)
കൊടുവേലിക്കിഴങ്ങ് ( ശുദ്ധി )
5 .नागर : (Zingiber officinale) ചുക്ക്.
गुणाः
कटु रसः
विपाक :कटु
रुचिकृत्
तीक्ष्णम्
उष्णं
पाचनं
दीपनं
कफवातनुत्
गुल्महरं
प्लीहोदरानाहशूलघ्नं
पित्तकोपनम् ।
Formulations :
Panchakola churnam
Panchakolasavam
Comments
Post a Comment
If you have any doubts on about Ayurveda treatments about different diseases, different Panchakarma Procedure, Home Remedy, Alternative Medicine, Traditional medicine,Folk medicine,Medicinal Plants, Special diets, Ayurveda medicine ,Complementary medicine LET ME KNOW